FKT: Dorian Kerckaert - GR 130 IJzer (Belgium, France) - 2022-11-11

Athletes
Route variation
point-to-point
Multi-sport
No
Gender category
Male
Style
Self-supported
Start date
Finish date
Total time
14h 7m 31s
Report

NL:

Self-Supported FKT (Fastest Known Time) GR130 Ijzer verslag:

Na de DNF poging van vorig jaar op 11 November was dit zeker nog 'unfinished business'.
Den ijzer aflopen op 11 November, veel symboliek hierachter en daarom wou ik dit speciaal op deze datum doen.
-> Pro: Feestdag ook, dus veel tijd (om te lopen, herstellen)
-> Contra: Veel winkels zijn niet open of hebben aangepaste openingstijden 🕰

Stroomopwaarts:
Minstens even uitdagend als de route zelf is het logistieke gedeelte om in het startdorpje 'Buisscheure' te geraken 😋
Vorig jaar kon ik nog beroep doen op een Camping aan de startplaats om de avond ervoor te slapen, deze was dit jaar niet beschikbaar.
Zodus volgende plan opgesteld:
- Auto zetten in Nieuwpoort
- Kusttram tot Oostende
- Met de trein via Oostende-Kortrijk-Lille Flandres-Arnèke
- Te voet van Arnèke tot Buisscheure (startplaats GR 130)
(In totaal 5 uur onderweg) 😏

Stroomafwaarts:
Toegekomen na een stevige wandeling van Arnèke naar Buisscheure van 1u15min, kwam ik het gekende startbord tegen van de GR 130 (GR de l'Yser). Na even te stressen omdat de route maar niet woe laden op de garmin, dit toch kunnen fixen. Ik stond dan ook te popelen om te beginnen. Je komt eigenlijk pas na een goeie 4 km aan de bron van de ijzer, een mooie gracht kan je hem nog best omschrijven op dit punt. Hierna loop je eigenlijk kilometers lang over boerenwegen de er soms heel vettig kunnen bijliggen, daarom ook de keus voor de trailschoenen. Dit blijft zo tot aan de grens met België. Onderweg komen we zowaar wat hoogtemeters tegen aan de 'hoogte van Merkegem, leuk en verassend mooie regio. Echter wouden de benen niet echt mee op deze stukken, zelfs zo erg dat een vroegtijdig stopzetten na slechts 30Km echt wel een optie was in mijn hoofd. Gelukkig bij het ultralopen (als je soms lang genoeg wacht) komt er meestal wel verbetering, en gelukkig kwam die er ook vanaf 50Km. Plots liep het weer 'gezwind' en al snel kwam ik de grens over naar België. Dit moerasachtig gebied is misschien wel het mooiste stukje van de route. Heel veel vogels verwelkomen je in hun habitat tussen allerlei poelen heen. Ik dacht even een vroegtijdige hallucinatie te hebben als ik enkele zwarte kraaien meer' apengeluiden' hoorde maken dan wat een normale vogel gebekt is. Gelukkig na inspectie was er geen sprake van grensapen 🐒 Na deze passage kom je via Roesbrugge langs een jaagpad dat je kilometers lang langs de oevers van de ijzer voert. Maar het moet gezegd, zelfs Wout Van Aert haalt zijn crossfiets niet uit om op dit jaagpad te rijden. 'Wegdek in slechte staat' is een terecht seinbord hier. Hoe breder de Ijzer wordt hoe beter het jaagpad gelukkig. Zo kom je na nog enkele omweggetjes van de ijzer weg, uiteindelijk tot Diksmuide. Je ziet de Ijzertoren al van 10 kilometer van tevoren steeds opdoemen in het landschap. En steeds wordt hij scherper en scherper. Vorig jaar mijn eindpunt van de DNF, maar dit jaar voelde ik me mentaal en fysiek sterker en had hier al uitgemaakt dat ik niet nog eens voor een 3de keer ging weerkeren naar deze route. Nieuwpoort halen was dus een uitgemaakte zaak. Hoe? Maakt niet uit. Vanaf Diksmuide wisselen de wandelpauzes en loopritmes zich steeds vaker af. Historische elementen wisselen zich ook af in het landschap, veel gelinkt aan 'den grooten oorlog'. Passage langs de dodengang was figuurlijk we op zijn plaats op dit moment. Na nog mooie paadje langs wat kreken, zijriviertjes was de laatste rechte lijn naar Nieuwpoort voor terug het Jaagpad langs de Ijzer. In Nieuwpoort verwelkomt Koning Albert I jou en wijst hij de weg langs het kustpad naar het westerstaketsel. Hier aankomen, de vuurtoren zien, de zee zien. I like! 😊 Hopend op een lekker gebakken visje rechtstreeks gevangen door de vele vissers aan de vuurtoren, maar het was nog wat scharten wat er in de diepe krochten van de trailvest nog verstopt zat.

Conclusie:
Heel blij met deze afgwerkt te hebben! In meerdere opzichten. Heel mooi op zich, veel verschil qua ondergrond, de gedachte een volledige rivier af te lopen. Maar ook blij met deze afgewerkt te hebben bij poging 2, een 3de keer weet ik niet of ik zien zitten had. 😬

Tip: Rijsttaart en boterkoek met rozijnen bij Bakkerij Loones in Diksmuide 🥐