Route: GR 130 IJzer (Belgium, France)

Submitted by dieterdhont on Mon, 02/22/2021 - 12:39pm
Location
Belgium
Distance
111 km
Vertical Gain
285 m
Description

De GR 130 IJzer loopt voor de helft door de Westhoekregio van Frans-Vlaanderen en voor de helft door West-Vlaanderen (Bachten de Kupe). Het is een vlotte wandeltocht over een vlak en erg open landschap.

De GR 130 IJzer takt af van de GR 128 in Buysscheure en volgt niet slaafs de loop van de prille rivier. De route verkent eerst de hoogte van Merckeghem om bezijden Bollezele de IJzer te ontmoeten. Esquelbecq staat bekend om zijn kasteel en Wormhout doet zijn naam als Vlaams provinciestadje alle eer aan. De IJzer krijgt versterking van de Peenebeek en trekt voorbij Herzeele de grens over. Haringe en Roesbrugge verwelkomen de GR-stappers. Een gemeenschappelijk traject met de GR 5A tot in Stavele en met de GR 131 tot in Diksmuide laat je kennis maken met de weidse Ijzerbroeken. Diksmuide is tevens het Ijzerfront van 1914-18. De herinneringen aan de Groote Oorlog zijn hier nog heel levendig: IJzertoren, Dodengang, Oud-Stuivekenskerke. Voorbij het natuurgebied de Viconiakleiputten kom je weer uit aan de Ijzer. De oever is de enige hoogte in dit vlakke land. Drie bruggen brengen je naar het spaarbekken van Nieuwpoort. Samen met de GR 5A bereik je, via het sluizencomplex de Ganzepoot en de havengeul, de zeedijk in Nieuwpoort-Bad.

De rivier zien groeien van een veldbeekje over een uitdijende rivier tot een waterzee bij Nieuwpoort, vormt de (wit) rode draad van deze tocht.

 

GPS Track