FKT: Henrik Petersson - Mörbylångaleden (Sweden) - 2020-08-22

Athletes
Route variation
Standard route
Multi-sport
No
Gender category
Male
Style
Supported
Start date
Finish date
Total time
13h 33m 32s
Report

Jag hade tre mål med denna dag, slå mitt tidigare distansrekort på 70km, registrera det första FKT på Mörbylångaleden och komma i mål på Hemmavasan90.

Tidigt lördag morgon vid starten av Mörbylångaleden(Ölands turistbyrå i Färjestaden) stod vi redo för att ge oss av, jag hade support av två cyklister som skulle genomföra Hemmavasan på cykel. I deras packning hade jag möjlighet att få med mig extra energi, dricka och kläder. Jag hade bestämt mig från början att detta skulle bli ett äventyr och inte fokusera på någon tid.

Redan vid kl 06.00 var det över 20 grader och luften var riktigt fuktig, vi drog iväg och planerade första stoppet efter 17km då vi åt frukost, jag fortsatte och sprang ensam till Karlevistenen då de han upp mig, snackade lite sen cyklade de på mot Haga Park för att bada. Jag fyllde på med vatten i Haga Park och fortsatt mot Mörbylånga(37km) där jag tog en paus vid torget och väntande in cyklisterna.

Vidare mot Klovenhäll(46km) rastplats där vi stannade och fikade. Nu skulle vi upp mot Kastlösa för att sen fortsätta ut på Alvaret över till östra sidan av Öland. Cyklisterna stannade i Kastlösa för en lunch medans jag fortsatte ut mot Alvaret, här började det bli riktigt varmt (28 grader). Jag tog en paus i Skärlöv (60km) och väntade in cyklisterna som hade fixat mer dricka.

Nu började det blåsa kraftigt och motvinden var stark men den svalkade även så det kändes skönt. Nu väntade ca 9km stökig terräng på en gammal banvall med massvis stöttor, grindar och stenmurar som skulle passeras, här drog jag ifrån cyklisterna då de hade det lite tuffare att ta sig fram än vad jag hade. När jag var framme i Seby(69km) så mötte en vän upp mig med iskallt vatten och berättade att han skulle göra mig sällskap till Eketorps borg. Jag vattnet sen sprang vi mot Eketorps borg. Ganska snabbt så passerade jag mitt tidigare distansrekord och nu hade jag uppnått ett av mina mål med dagen. Vid Eketorps borg visa klockan 78km och nu var det riktigt nära till mål nr två. Jag sprang ensam vidare, nu gick det riktigt sakta och precis innan jag kom fram till Ottenby Vandrahem(målet på Mörbylånga leden ca 85km ) så hann cyklisterna i fatt mig. Klockan visade 85.82km och 13timmar 33minuter och 32sekunder och nu hade jag klarat av mål två Mörbylångaleden.

Samlade ihop mina sista krafter för att ta mig igenom fina Ottenbylund ner till Ölands södra udde(91km) där jag nådde mitt tredje mål för dagen Hemmavasan.

// Henrik Petersson