FKT: Nikita Steiner - Sareks nationalpark: Änonjalme - Kvikkjokk (Sweden) - 2021-08-06

Athletes
Route variation
one way
Multi-sport
No
Gender category
Female
Style
Unsupported
Start date
Finish date
Total time
1d 6h 18m 10s
Report

Hittade denna tur när jag letade något att göra, och tänkte att det där borde ju gå att göra utan övernattning, så då var det bara till att prova. Jag hade endast en löparväst med kläder, karta, kompass, första hjälpen, och en bivack för fjällberedskap, samt ca 8000 kcal i diverse former och en vattenflaska.

Jag tog båten från Ritsem till Änonjalme på förmiddagen och började på en gång. Det var fint väder hela vägen och vyerna var otroliga. Jag sov inget på vägen och stannade bara till ett fåtal gånger för att tömma skorna eller fixa västen, annars rörde jag mig framåt hel tiden, men inte alltid så fort. Jag gjorde en navigeringsmiss när jag skulle upp över Luohttolahko, och hamnade på fel sida av dalen, och forsen, innan. Så jag fick ta den stigningen lite mer rakt på än vad som var menat, och fick göra ett rätt otrevligt vad där jag åkte med en bit. Annars gick allt rätt bra och enligt plan. En oerhört vacker tur som ändå är relativt lättframkomlig, förutom när man måste brottas med 2m höga snår - men det glömmer man snabbt.

Det blev inte jobbigt förrän de två sista milen genom björkskogen in till Kvikkjokk, där var det varmt och kvavt och fullt med mygg. Jag hade räknat med att det skulle ta kanske 20-30% längre tid, men för det mesta var det var lättare att ta sig fram än jag trodde, så jag kom fram till Kvikkjokk vid 18, efter sista bussen, utan någonstans att övernatta. Det löste sig ändå och jag fick ett rum i Årrenjarka, och en farbror där fick något att tala om, busschauffören visste i alla fall vem jag var nästa morgon.