Route: Dutch Mountain Trail (Netherlands)

Submitted by Jan Van Bos on Tue, 12/08/2020 - 07:08am
Location
Netherlands
Distance
101 km
Vertical Gain
2,000 m
Description

In 2019 bedachten we de Seven Summits: zeven rondwandelingen naar de Zuid-Limburgse toppen waar je het sterkst kunt ervaren dat je in de bergen bent. En nu is er de Dutch Mountain Trail! Een ruige wandeltocht van 101 km lang die de Seven Summits met elkaar verbindt. Hij loopt van station Eygelshoven (Kerkrade) naar station Maastricht over een route waar het echte berggevoel nooit ver weg is. Alpenweides, snelstromende beken, rotswanden en natuurlijk spectaculaire vergezichten: ze zullen je uitdagen en in vervoering brengen tijdens deze trail.

In 2020, ter gelegenheid van de tiende editie van het Dutch Mountain Film Festival en geheel in traditie van de Jubiläumswege in de Alpen, hebben we de Dutch Mountain Trail uitgezet. Het is weliswaar niet de langste, maar wel de zwaarste wandeling van ons land geworden, die kan concurreren met een serieuze tocht in de echte bergen. Met deze wandeltocht willen we bergliefhebbers uit de lage landen laten zien dat het avontuur ook dichter bij huis kan worden gevonden. In een tijd waarin de klimaatverandering onmiskenbaar is en we zeker voor korte vakanties bestemmingen dichter bij huis zullen moeten zoeken, biedt deze tocht een mooi alternatief aan zowel langeafstandswandelaars als ambitieuze trailrunners.

De wandeling voert langs alle Seven Summits én het hoogste punt van ons land, te beginnen bij de Wilhelminaberg in Landgraaf en eindigend op de Observant in Maastricht. Onvermijdelijk passeren we een aantal keren de grens, vaak ongemerkt. Vanaf de toppen kijken we uit over telkens een ander dal. Het dal van de Worm in de richting van de Eifel, het dal van de Sinselbeek als we via de Schneeberg naar de Vaalserberg lopen, de dalen van de idyllisch meanderende Gulp en Geul en tenslotte de Voerstreek en het Maasdal. Het uitzicht verrast telkens weer. De ene keer kijken we terug naar de berg waar we vandaan kwamen, de andere keer zien we het doel voor de volgende dag in de verte opdoemen.

De trail is met zorg uitgezet en is ook uitdaging voor de geoefende wandelaar. Het zijn heuse kuitenbijters waarlangs het hoogste punt wordt bereikt. Onverhard betekent in Zuid-Limburg: oneffen keienpaden en onvervalste pratsj. De ene keer kilometers vals plat over een plateau waar de wind vrij spel heeft, de andere keer glibberend steil bergaf door donkere wouden of langs een gevaarlijke afgrond. We waarschuwen alvast, vat deze tocht niet te licht op!

This is an unmarked route en described in a guide.
https://www.dezwerver.nl/r/europa/nederland/limburg/c/boeken/wandelgidsen/9789090336695/wandelgids-dutch-mountain-trail-stichting-moving-mountains/

The 7 summits are the seven of the most inspiring hilltops in the South Limburg uplands:
https://www.dmff.eu/en/events/scale-the-seven-summits-of-south-limburg/

The 7 summits were in the beginning separate routes but now there is 1 big route that connects these 7 summits.
https://www.dmff.eu/en/dutch-mountain-trail-2/

Images

Comments

Wow what a trail…not even near the FKT, but I did it yesterday (18-08-2021) in 16h50min, unsupported. It was incredible muddy and rain so was slow going, slipping and sliding. It my first 100km so really happy, this trail is amazing, but no joke…there are a lot of climbs and a lot of tempo switches. And having the flu 3 weeks ago didn’t help in the training ??.

for everyone that would love to try this, I would recommend that everyone that wants to try this as your first 100km trail ultra you, like a me, have a couple of 60-80KM race with enough vertical in them. 

if you love trails and ultras this is so cool. 
 

For those who maybe just want to do their first 50km, the route is segmented in 5 20km isch distances…so you can do part, and the gulperberg is about half way and easy access to public transport and nice campsite on top of the hill??.

get out there, get it done and have some fun!